Som obyčajný

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mediálne impérium Ruperta Murdocha

Keith Rupert Murdoch je jedným z najvplyvnejších svetových mediálnych magnátov. Chápadlá jeho mediálnej chobotnice obopínajú takmer celý svet. Narodil v roku 1931 v austrálskom Melbourne. Exkluzívnu strednú školu absolvoval v Austrálii a hneď potom vyštudoval prestížnu univerzitu v Oxforde. Murdoch sa do mediálneho prostredia dostal pomerne jednoducho, pretože sa narodil priamo do mediálnej rodiny. Hneď na začiatku svojho pôsobenia  zdedil od svojho otca denník v Adelaide (Južná Austrália). Otec, Sir Keith Murdoch bol v 20-tych rokoch 20. storočia známym mediálnym magnátom a pionierom  bulváru anglického typu v Austrálii.

Začiatkom svojej kariéry sa zameriaval na budovanie novín v Británií a Austrálii. Neskôr sa začal orientovať na časopisy a až potom na Hollywoodsku produkciu a budovanie televíznych staníc. Murdoch sa usiloval získať veľké obchodné podiely v troch hlavných teritóriách.  V roku 1990 viedol noviny v Anglicku a Austrálii. Rovnako vlastní väčšinové podiely v amerických televíznych spoločnostiach a spoločnostiach zameraných na filmovú produkciu. Tiež je majiteľom týždenníka s obrovským nákladom TV Guide (nadobudol ho v roku 1988 za 2,85 miliardy USD)  a piatich ďalších časopisov. Jeho pôsobnosť zasahuje aj do oblasti vydávania kníh. Jeho vydavateľstvám US Harper & Row a UK Collins patria prvenstvá na trhoch.

Impérium Ruperta Murdocha bolo vždy silno závislé na reklame a celá jeho kariéra by sa dala nazvať “obdobím akvizícií “, ktoré boli financované z bankového úveru. Od roku 1960 bol hlavným mediálnym lídrom na austrálskom mediálnom trhu. Od roku 1969 do 1973 má hlavné sídlo v Londýne. V roku 1969 nadobúda nedeľník Sun of the World, potom denník Sun, ktorého denný náklad do roku 1973 vzrástol z jedného na tri milióny denných výtlačkov.

Dekáda 1973 – 1983 znamenala Murdochovo presídlenie do New Yorku. Bola to prvá fáza jeho pôsobenia na americkom kontinente. V priebehu tohto dlhšieho obdobia kúpil noviny v San Antoniu (1973). Ďalšie nákupy nasledovali v New Yorku (1976), Bostone (1982) a Chicagu (1983). Aj napriek zdanlivému úspechu sa vyskytli aj problémy s financovaním niektorých denníkov. Tie sa podarilo udržať nažive len vďaka tomu, že boli podporované úspešnými magazínmi. Nezaujímal sa len o americké médiá ale aj austrálske a anglické, preto ešte v roku 1981 kúpil The Times a Sunday Times.

V ďalšej fáze, ktorá sa datuje od roku 1983 sa zameriaval na audio-vizuálne médiá. Stal sa majiteľom Skyband Inc., vo Warner Communications sa stal dočasne jeho najväčším akcionárom a v roku 1985 dokončil nákup Twentieth Century Fox za 575 miliónov USD. Nasledovala kúpa Metromedia, vedúcu spoločnosť skupiny nezávislých televíznych staníc v USA a založil Fox Broadcasting Company. Po roku 1986 sa začal opätovne aktivizovať v oblasti tlače – podarilo sa mu získať Herolda Weekly Times Group. V roku 1987 vlastnil väčšinu austrálskych denníkov.

Ako vidieť v tomto krátkom exkurze s mediálnymi aktivitami Ruperta Murdocha, môžeme len konštatovať, že adekvátnu konkurenciu by sme mu hľadali veľmi ťažko. Aj keď zdanlivo neobmedzená moc, je však stále obmedzená a Murdoch po prevalení nedávnej kauze týkajúcej sa odpočúvania množstva ľudí, pocítil tento paradox na vlastnej koži. Kvôli nej prišiel o množstvo financií a v súčasnosti väčšinu obchodných aktivít vykonáva jeho syn.

Zdroj: Probiznis


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014