Som obyčajný

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Privátne absolútno

Privátne absolútno znamená vlastniť nielen to čo si bežne vieme predstaviť, ale dokonca aj to čo si ani len nevieme predstaviť
V súvislosti s článkom, ktorý som sa práve rozhodol napísať ma napáda jedna myšlienka. Čo všetko sa dá kúpiť, ak máme k dispozícii neobmedzený obnos peňazí. Môžeme si zabezpečiť čokoľvek z oblasti hmotných statkov, vďaka peniazom vieme organizovať, ovládať, manipulovať... Po páde totality sa zopár šťastlivcov dostalo k nepredstaviteľným majetkom. Narážam tým na privatizáciu - prechod kapitálu z rúk štátu do rúk do toho času celkom obyčajných ľudí.
Viete si predstaviť, žeby takáto privatizácia zašla ešte ďalej...a sprivatizoval by sa celý štát? Obdoba obnovenia zaniknutých monarchií, spôsob ich obalenia do nového atraktívneho šatu. Nereálne? Hlúposť? Kdeže...
Prestavte si vznik absolútne novej privátnej monarchie, ktorá by mala územie, všetky štátne symboly, menu a všetko ostatné potrebné na to, aby mohla úspešne fungovať. Nechýbalo by medzinárodné uznanie EU a USA. Na jej čele by stál panovník a majiteľ v jednej osobe. Výhodou by boli primerané dane, dostatok práce, žiadny darmožráči a žiadni "politici", ktorí by mali ambície tunelovať a rozpredávať štátny majetok. Občianstvo by sa dalo získať za mierny poplatok, ktorý by bol kompenzovaný priebežným odvodom daní v nasledujúcom období. Celá atraktivita systému by spočívala v dokonale prepracovanom sociálnom systéme, ktorý by zaručovala takmer dokonalá ústava. Že nereálne? Otázka času  a dočkáme sa niečoho podobného. Súkromný štát bude schopnejšie bojovať s konkurenčnými ekonomikami a podstatnou výhodou bude jeho flexibilná možnosť rozhodovať.   

Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. ...že zvíťazí nenásytnosť?
    ...no -prechod kapitálu z rúk štátu do rúk celkom obyčajných ľudí...až jednotlivca-monarchia...?

    Najskôr najšikovnejší /vtedy židia/vlastnili veľké majetky...ktoré boli potom zoštátnené...
    Teraz zoštátnené bolo privatizované najšikovnejšími /nenásytnými manókmi /...
    a že by sa našiel jeden naj-najšikovnejší,čo bude vlastniť celý štát ?...
    ale,to mu určite nebude stačiť !...postupne si privlastní aj celý svet...a Veľký brat ťa pozoruje...
    a vraj je mimoriadne láskavý?...
    JA OSOBNE POCHYBUJEM !


    publikované: 06.06.2011 07:18:12 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Súkromnú monarchiu by som prijal
    jedine keby ma oslovovali Vaše veličenstvo.
    Ináč je to strata času čo i len rozmýšľať nad nejakou diktatúrou jediného najbohatšieho, najmúdrejšieho, slepo nasledovaného...
    publikované: 06.06.2011 08:32:04 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ma ešte napadá
    že o niečo podobné sa asi pred 80 rokmi pokúsilo Nemecko
    publikované: 06.06.2011 08:34:41 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Len analogicky to je nazvané monarchiou
    Inak by sa jednalo o úplne nový spoločenský útvar. A prečo aj nie ak by niekto vedel vytvoriť podmienky, ktoré by za cenu plateného občianstva vyhovovali ostatným, prečo by to tak nemohlo byť.
    publikované: 06.06.2011 11:46:30 | autor: obyvajny (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nech tomu dáš akýkoľvek názov
    stále mi z toho vychádza diktatúra. Neznášam byť závislí od dobrej vôle niekoho, nech je hocijako spravodlivý a férový.
    publikované: 06.06.2011 11:58:15 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Diktatúra by to bola v tom pripade
    ak by majetok tohoto spolocenskeho zoskupenia nebol majetkom jedineho majitela. Ak zoberies do uvahy ako vznikali diktarury, prides na to ze diktator vzdy disponoval majetkom ludu. A teda nejde len o dobru volu ale aj o majetok ako taky.
    publikované: 06.06.2011 16:49:03 | autor: obycajny (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Jedinec
    ktorý si kúpi svoj vlastný štát, v ktorom platia jeho pravidlá je, bol a bude vždy diktátorom. Ale neide o to že by si ten štát kúpil, ale o to že by si bol schopný vložiť svoj život do jeho rúk, lebo by si mu slepo veril a bez rozmýšľania robil presne to čo on chce a nie ty, aj keby to bolo výhodné pre oboch (čiastočne alebo dočasne)
    Opakujem prijal by som to len v prípade, keby som bol ja ten ktorého oslovujú Vaša Excelencia!

    PS: Predstav si že by mal vládca toho štátu na niečo iný názor ako ty, a to si píš že by mal (Lebo koľko ľudí toľko chutí), - preto si volíme zástupcov ktorý nám robia zákony, tak aby nám vyhovovali a ktorý budú vládnuť len nejaký čas, lebo keď sa neosvedčia, tak ich nabudúce nezvolíme a hlúpe zákony jednoducho dáme tými zástupcami zmeniť... Volá sa to demokracia. Nie je to najlepší systém, ale lepší nevymysleli
    publikované: 07.06.2011 08:08:54 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014