Som obyčajný

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Když se podaří, co se dařit má...

Tentokrát by som sa rád venoval udalosti z nedávnej minulosti, na ktorú si možno poniektorí celkom živo pamätáte. Teda aspoň tí, ktorí ste chodili po tejto matičke zemi už v roku 1985. Socializmus rozkvital v plnom prúde, v Afganistane sa neustále bojovalo a generátory na Černobyle veselo vyrábali megawatty elektrickej energie, netušiac čo ich čaká o pár mesiacov. Československo ako jeden zo satelitov ZSSR usporadúvalo športové podujatie pre širokú robotnícku spoločnosť (triedu), opakujúce sa v nepravidelných periódach. Ak hádate, že mám na mysli slávnu Spartakiádu, hádate správne.
Vrcholom celej udalosti bolo celoštátne telovýchovné vystúpenie spomínanej triedy usilovných robotníkov. To sa uskutočnilo na Strahove a mohlo ho vidieť až 2 mil. divákov. Náklady Spartakiády dosiahli na tú dobu šialených 45 mil. Kčs. Ale propaganda nehľadela na náklady a investovala aby si ako starostlivá matka zachovala dobrú povesť. Veľmi jej to však nepomohlo, lebo v skutočnosti išlo o poslednú Spartakiádu v histórii, ďalšia plánovaná sa mala konať v roku 1990. Prekazilo ju teda iné telovýchovné cvičenie známe pod synonymom "štrnganie kľúčmi".
Vrátim sa ale úplne kdesi na začiatok k samému kľúčovému slovu. Možno málokto vie, že predchodcami Spartakiády boli Robotnícka olympiáda a Federálne telocvičné dni. Napriek tomu ani jeden z názvov nevystihoval pravú podstatu športového stretnutia. Nad novým výstižnejším názvom intenzívne rozmýšľal aj Jiří Chaloupecký, železničný úradník a funkcionár, ktorému môžeme dnes vďačiť ze tento veľavravný názov. Zobral si na mušku známeho gladiátora Spartaka, ktorý v dobe dávno minulej viedol povstanie proti vtedajšej šľachte. Síce znalci tejto histórie si nie sú celkom istí, či motív celého povstania bol totožný s tým zaužívaným motívom, o ktorom sa bežne hovorí.
Komunisti teda našli historickú paralelu, ktorá sa dokázala vzoprieť aristokratickému teroru v Starom Ríme. Konečne teda vieme, odkiaľ pochádza názov Spartakiáda, inými slovami ľudová olympiáda, počas ktorej davy ľudí (z Krylovskej terminológie poznáme slovné spojenie cvičení lidé) odeté v rôznofarebných športových úboroch, vytvárajúc obrazce od výmyslu sveta, najčastejšie však hviezdy a pod. Z tribún ich okrem tých miliónov nadšencov sledovalo aj pár vyvolených, ktorých jasná hviezda mala zhasnúť o necelé 4 roky.  Nakoniec pridávam autentické video s piesňovým doprovodom zaslúžilého umelca M.D. Příjemný poslech !


 

Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Já nevím proč nás furt vynechávaj z podobných skvělých archivních materiálů.
    ČS rozhlas jsem bránil tělem, přejel po mně skoro ruskej tank, když jsem ležel pod Volhou 21, vydržela, stříleli po mně, ale asi nováčci, a do Spartakiády nás nedaj.
    Museli jsme se povinně opalovat, aby jsme byli příjemní vod pohledu, cvičit a posilovat, aby jsme byli přínosem pro oko, aby ani jedna žena nezůstala suchá, pardon, mělo ženské oko nezůstalo suché. Trenýrky, prosím vás pěkně v bílém stavu vyžadovalo naprůměrné úsilí.
    A nakonec nás stoupnou, jako magory, co uměj jenom běhat. A to se mi na Spartakiádě nelíbí)))))))))
    publikované: 22.05.2011 16:15:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. jeeeej
    spartakiada bola fantasticka..reci teraz okolo toho..ako okolo vsetkeho..skoda reci....velmi sme sa na spratakiadu tesilli a dnesne predstavenia uchvacujuce otvaracie ceremonialy su obkukane od nas len tak mimochodom.....boli sme unikat..svetovy...to snad ani nie je pravda ..bolo to a bolo to krasne a ludia zili..zili..niecim zili..nie ako teraz ze sa boji vyjst z domu a radost dostane v Bille alebo v dakom mooole ked je daka zlava smradlava a miesto zitia sme zavaleny letakmi a rekklamou co a kde..ach jaj..a mala som krasny zlty dres, ktory som obliekla aj v tatrach..skoro rano som do neho skocila a isla na perechadzku.. aby vsetci videli ze som. ako poupatko lucni sikovne skocne .....pche..a dovolim si poukazat ..vsimnite si aki su vsetci sik...a dievcata ..tie telicka...jj..nevedeli sme ani o anorecxii ani o bulimii a obezne deti alebo astmatici..tych bolo malo..a chodili na liecenie..boooze jak som tak trochu zavidela jednemu spoluziakovi tu astmu.. :DDD
    publikované: 22.05.2011 19:59:26 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Spartakiádu som cvičila
    r.1975 - skladbu dorastenky na Vltavu od Dvořáka...a boli to krásne zážitky...
    a čo spomínaš Mito...-vojaci opálení a v bielych trenírkach-boli nezabudnuteľníí...:-)a krásne lietali...si pamätám...


    publikované: 22.05.2011 20:18:27 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ako študentka
    som bola v PRAHE a zážitky to boli nádherné a nezaudnuteľné..
    po nejakých rôčkoch som viedla chlapcov-to bolo to cvičenie s raketami a loptičkami..to teda bola drina..do PRAHY sme sa nedostali..
    no boli to krááásne časy.. :-)))
    publikované: 22.05.2011 20:28:12 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. jeeej, dievcata....
    a ja som si myslela ked som pisala ze na bohvieco sa pamatam ..a ja este take poupatko ako kukam ci citam..:-) pekny vecer :)..
    publikované: 22.05.2011 21:54:33 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014